Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جماران، حضرت آیت‌الله‌العظمی بیات زنجانی به سؤالی پیرامون عضویت اقلیت‌های دینی در شوراها و مجلس و تطبیق آن به قاعده نفی سبیل، پاسخ دادند.

سؤال:‎ در شورایی که ۱۱ عضو دارد و در رای گیری اعضا ۵-۵ می شوند و یک نفر از اقلیت دینی در نهایت تصمیم گیرنده میشود، آیا شامل ⁧ نفی سبیل ⁩ می شود و آیا در مجلس که تعداد اعضا ۲۹۰ نفر است و ۵ عضو اقلیت دینی دارد امکان پیش آمدن ⁧ نفی سبیل ⁩ است؟ و در نهایت به عنوان یک مسلمان سوال میکنم آیا شما آیه ۱۴۱ سوره نسا را قبول دارند و استنباط‌تان از این آیه چیست؟

پاسخ:

‎با سلام و تحیت؛

‎آیه ١٤١ از سوره مبارکه نساء کلماتی را در بردارد که مراد از سبیل را بر ما مشخص تر می سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جمله استفاده از کلمه "لن" که نشان از نفی ابد است و نیز از ماده "جعل" استفاده شده و سوم اینکه بر سر کافرین "لام" و بالعکس بر سر مؤمنین "علی" آورده شده است که اولی علامت نفی و دومی نشان از ضرر دارد. در آخر آیه کلمه سبیلاً با تنوین آمده است که از آن نکره تعبیر می شود که نوعی ابهام و کلیت را می رساند. در نتیجه مراد از این آیه کریمه این است که خدای قانونگذار قانونی که در آن به نفع کافران و به ضرر مؤمنان باشد و در نتیجه با تمسک به آن، کافران به سرنوشت مؤمنان مسلط شده و این سلطه قانونی و مشروع شناخته شود، را جعل نکرده است.

‎طبعاً مراد از کافران کسانی هستند که در صدد سلطه اند اما کسانی که اگرچه از نظر اعتقادی با مسلمانان فرق داشته ولی دارای مشترکات عقیدتی با آنها هستند، یقیناً مشمول آیه نیستند.

‎ آیه کریمه باتوجه به نکاتی که توضیح داده شد، در فقه اسلامی منشأ بوجود آمدن قاعده ای شده است که از آن "قاعده نفی سبیل" تعبیر می کنند که به نظر اینجانب این قاعده صحیح است و از آیه نیز چنین قاعده ای به روشنی استفاده می شود. اما در مورد سؤال عضویت در شورا لازم به توضیح است که مورد از نظر صغری جزء سلطه نبوده و از نظر کبری نیز علی المؤمنین نیست، بلکه قانوگذار با فرض آن، آرامش بیشتر جامعه ایمانی و استحکام پیوندهای ملی و شهروندی را طلب کرده است.

‎سلطه یعنی حاکمیت و در قدرت قرار گرفتن. شوراها که اساساً ممکن است نقش مشورتی شان در مواردی به مصوباتی هم بیانجامد لیکن مصوبات در فروض فوق به صورت ساختاری متعلق به اکثریت است اگرچه ممکن است در مقام تصمیم گیری فرد خاصی که از جهت عقیدتی با بقیه فرق دارد نیز حضور داشته باشد ولی در واقع تصمیم متعلق به بقیه به انضمام یک نفر است که باز هم اکثریت با مسلمانان خواهد بود. علاوه بر این افرادی که در یک کشور اسلامی زندگی می کنند و قانون اساسی آن کشور را پذیرفته و از حیث عمل ناسازگاری با آن نداشته اند، از مصادیق کافرانی که در آیه آمده است نبوده و یا لااقل تمسک به عام در این موارد از قبیل تمسک به عام در شبهه مصداقیه است.

‎در پایان تأکید روی این نکته ضروری است که قانون شوراها و مواد و تبصره های آن مصوبه مجلس شورای اسلامی و مورد تأیید همین شورای نگهبان است که در تبصره یک ماده ٢٦ که شرایط کاندیداها را بیان کرده، چنین تعبیر آورده است که اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند. بنابراین حضور اقلیت ها در قانون پیش بینی شده و طبعاً همانگونه که گفته شد، مشکل فقهی و قانونی ندارد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۵۷۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسئولان قانون را در اولویت امور خود قرار دهند

نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز گفت: مدیران کشور در رده‌های مختلف بایستی برنامه‌ریزی داشته باشند و بر این اساس در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ بر این نکته تاکید شده که مسئولان باید قانون را اجرا کنند و در شهر باید به قانون عمل شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، آیت‌الله لطف‌الله دژکام امروز_ جمعه چهاردهم اردیبهشت_ در خطبه‌های نماز جمعه شیراز به موضوع جنگ فرهنگی پرداخت و اظهار کرد: در موضوع نبرد فرهنگی باید به موازات جنگ نظامی و اقتصادی پیش برویم، چرا که عرصه جنگ فرهنگی، ویژگی‌های خاص خود را دارد و مهم است که ما این ویژگی‌ها را بشناسیم و در عرصه‌های مورد نیاز میدان‌داری کنیم.

وی افزود: یکی از موضوعاتی که رهبر معظم انقلاب بارها به آن پرداختند و تلاش زیادی بر این سبک زندگی دارند، سبک زندگی اسلامی در مقابل سبک زندگی غیر اسلامی است که در تعبیر قرآن کریم به آن جاهلیت گفته می‌شود.

نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز اضافه کرد: اسلام سبک زندگی عاقلانه دارد و در غیر آن جاهلانه گفته می‌شود و برخی‌ها جاهلانه را غیر علمی نیز قلمداد می‌کنند.

آیت الله دژکام در بخش دیگری از سخنان خود به آیه ۲۱۹ سوره مبارکه بقره که در رابطه با شراب و قمار است، اشاره کرد و ادامه داد: زندگی اسلامی عاقلانه است و سبک زندگی غربی عقل را کنار گذاشته است و عقل می‌گوید که دنبال صرفه خود باشید بنابراین قمار و شراب خواری برای جامعه بشری صرفه ندارد.

وی اظهار کرد: اگر مضرات مشروبات الکلی را در کتاب‌های مختلف بررسی شود، موارد زیادی در این خصوص گفته شده است و یکی از دانشمندان گفته است که اگر نصف شراب فروشی‌ها تعطیل شود، به نصف بیمارستان‌ها نیاز نداریم.

آیت‌الله دژکام خاطر نشان کرد: مدیران کشور در رده‌های مختلف بایستی برنامه‌ریزی داشته باشند و بر این اساس در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ بر این نکته تاکید شده که مسئولان باید قانون را اجرا کنند و در شهر باید به قانون عمل شود.

وی با اشاره به اینکه در خواست داریم که مسئولان به قانون عمل کنند، اضافه کرد: در فضای مجازی چیزهایی می‌بینیم که خارج از حد قانون است.

نامگذاری روزی به نام شیراز برای نخستین بار در کشور رخ داد

نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز در خطبه دوم نماز جمعه شیراز تصریح کرد: رسمی به اسم مطالبه‌گری در برخی از افراد ایجاد شده که بدون حتی ذره‌ای تشکر از اقدامات صورت گرفته تنها به مطالبه می‌پردازند. این در حالی است که مطالبه‌گری خوب و لازم است اما باید ضمن تشکر از زحمات گذشته، مابقی مطالبات مطرح شود.

آیت‌الله دژکام با اشاره به فرا رسیدن روز پانزدهم اردیبهشت، روز شیراز، خاطر نشان کرد: نامگذاری این تاریخ به نام شیراز نخستین بار در کشور رخ داد و بعد از شیراز شهرهای دیگر نیز روز خود را معین کردند که این یکی از نوآوری‌های شورای شهر شیراز در کنار دیگر نوآوری‌ها بوده است.

وی تصریح کرد: حرکت خوبی در شهرداری و شورای شهر شیراز به نام محرومیت‌زدایی شکل گرفته که تاکنون در برخی از محلات شهر صورت گرفته و مردم آنجا نیز متشکر بودند که آبادی با انجام آسفالت معابر و یا فضاسازی درست شده و امیدواریم مدیران شهری توفیق پیدا کنند که برای همه محلات شیراز خدمات را توسعه دهند چرا که از محرومان فریاد رسی کردن کار بسیار پسندیده و نیکویی است.

نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز همچنین تاکید کرد: در عرصه خدمات شهری، محیط زیست و سلامت شهری تلاش‌های خوبی انجام شده که گزارش اقدامات صورت گرفته به مناسبت روز شیراز منتشر می‌شود.

آیت‌الله دژکام با تاکید بر اینکه مترو حرم مطهر نیز باید مورد توجه مسئولان باشد، اضافه کرد: تاکنون در این خصوص اقدامات خوبی انجام شده است اما تا زمان رسیدن به نتیجه لازم، مطالبه خواهیم کرد تا عرض ادب مردم به ساحت مقدس حرمین، تسهیل شود.

کد خبر 750306

دیگر خبرها

  • نماینده آیت الله سیستانی در ترکیه؛ تأکید بر وحدت و گفت و گوی دینی و نقش مثبت رهبران مذهبی / آینده شیعیان ترکیه، روشن است
  • نمایندگان اقلیت‌های دینی هتک حرمت قرآن در سوئد را محکوم کردند
  • نمایندگان اقلیت‌های دینی هتک حرمت قرآن کریم در سوئد را محکوم کردند
  • روش‌های عجیب برخی کاندیداها برای رأی آوردن
  • تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • سرکوب دانشجویان آمریکایی نماد دموکراسی دروغین غرب است
  • مسئولان قانون را در اولویت امور خود قرار دهند
  • لزوم روایت گری حماسه وعده صادق در جامعه
  • نماینده کارگران: وزیر کار به دنبال کنار گذاشتن تشکل‌های کارگری است